Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) gazetecilerle bir araya geldi. Buluşmaya Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Felat Bozarslan ve çok sayıda gazeteci katıldı. Toplantıda siyasi süreç, kayyımların kent üzerinde bıraktığı tahribatlar ve Amedspor’un durumu konuşuldu.
SURİYE’DEKİ GELİŞMELER
Türkiye’nin kritik zamanlardan geçtiğini belirten Tanrıkulu, Esad’ın devrilmesi ile birlikte HTŞ’nin yönetimi ele geçirmesinin ardından yaşananlara değindi. Suriye’deki yeni yönetimin hem Türkiye hem de dünyaya etkisi olacağını vurgulayan Tanrıkulu, Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşananların konumundan dolayı Türkiye’ye etkisinin daha fazla olacağına dikkat çekti.
Diyarbakır halkının gündemi takip ettiğini ve Kobanê ve Qamışlo’daki gelişmeleri izlediğini ifade eden Tanrıkulu, “Tam da bu zamanda korkudan mı ya da içten gelen baskılardan dolayı mı bilmediğimiz ve adı konmayan ama başlayan bir süreç var. Görüşmelerin nereye evrileceği belli değil. O nedenle de yurttaşlarımızın çoğu ne olacağına dair temkinli ve endişeli ama aynı zamanda umutlu bir bekleyiş içinde” dedi.
2013-2015 yıllarında “süreç”in bitmesiyle yaşananları anımsatan Tanrıkulu, “Bu süreçlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının bedelini başta bölgede yaşayan insanlar olarak maliyeti çok ağır olmuştur. Her süreçten sonra maliyeti ağır olmuştur. Bugün başladığı belirtilen görüşmelerin evrileceği bir süreç varsa bunun çok doğru kurgulanması, şeffaf olması ve neyin ne zaman ne kadar yapılacağına dair azami bir mutabakatın sağlanması gerekiyor. Bu nedenle geçmişin de verdiği birikimle ve deneyimle bu uyarıları siyasi, kültürel ve herkesin dönüp baktığı Amed’den tarihi bir sorumluluk olarak ifade etmek istiyorum” diye belirtti.
DEVLET NE ÖNGÖRÜYOR?
CHP olarak şu ana değin bir görüşme içerisinde olmadıklarını söyleyen Tanrıkulu, “Genel başkanımız bugün Ardahan’da yarın Kars’ta ertesi gün Erzurum’da olacak. Muhtemelen Pazartesi günü MYK’sını toplayacak. Salı günü grup toplantısı var. Bundan sonra bu gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz. Ama genel başkanımız ilke olarak parlamentoda açık bir sürecin yanında olduğunu açık bir şekilde belirtti. Öncelikle bir bilgi ve fikir sahibi olmamız lazım. Devlet ne öngörüyor? AKP’nin pozisyonu nedir? Türkiye’nin demokrasi ve temel hakları bakımından hangi programı var? Bir siyasi partinin ajandasına uygun bir süreç mi yürütülecek yoksa gerçekten Türkiye’nin Kürt meselesi mi çözülecek? Şunu söyleyebilirim; yapıcı diyalogdan yana Türkiye’deki yurttaşlarımızın yararına bir süreçten yana tutum aldık ve almaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.