Tarih: 14.12.2024 19:16

Diyarbakır'da Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kuruldu

Facebook Twitter Linked-in

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde kentteki bir otelde yapılan çalıştaya engelli derneklerinden temsilcilerin yanı sıra çok sayıda belediye eşbaşkanı, sivil toplum örgütü temsilcisi ve akademisyen katıldı. 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Doğan Hatun, "Engelli Daire Başkanlığının yönetmeliğini oluşturduk ve açılışını onayladık. Seçim beyannamesinde verdiğimiz sözümüzü de tuttuk. Kurumun yeniden halka hizmet eden bir alan olması için uğraşıyoruz. Bizim en büyük gücümüz insan kaynağıdır, insanın yaşama bakış açısı bir üretim üretir. Küçücük adımı hep birlikte büyüteceğiz" ifadelerini kullandı. 

Yerel yönetimlerde engelli politikaları ve uygulamaları" çalıştayında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığını kurarak verdikleri sözü tuttuklarını belirterek, “Engelliler için erişebilir kamu hizmeti sunulmuyor. Hiçbir insanı ayırmayan, sağlamcılığı reddeden bir bütçe ile bu politikalara karşılık veriyoruz” dedi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Engelliler Komisyonu, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığının yarın düzenlenecek lansmanı öncesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde kentteki bir otelde "Yerel yönetimlerde engelli politikaları ve uygulamaları" çalıştayı düzenledi. Çalıştaya Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Safiye Akdağ ve Mehmet Ergün, Viranşehir Belediyesi Başkanı Bedriye Yorgun ve Serhat Dicle İnan, Derik Belediyesi Eş Başkanı Songül Özbahçeci ve Cengiz Temelli,  Cizre Belediyesi Eş Başkanları Güler Yerbasan ve Abdüllahim Durmuş, Çınar Belediyesi Eş Başkanları Semra Akyüz ve Mehmet Şerif Arzu, Ergani Belediyesi Eş Başkanları Şiyar Güldiken ve Birsen Azak Bayar, Muş Belediyesi Eş Başkanları Tuğba Sayılgan ve Sırrı Söylemez, Bismil Belediyesi Eş Başkanları Mizgin Ekin ve Güven Tanrıkulu,  Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Gülan Önkol ve Adnan Örhan’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, engelli dernekleri başkanları ve temsilcileri, Baroların engelli komisyonları ve bu alanda çalışma yürüten akademisyenler katıldı. Çalıştay boyunca tüm sunumlar, işitme engelliler için "İşaret Dili" ile anlatıldı. 

Eş Başkan Hatun: Çalıştay önemli bir adım

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Eş Başkan Hatun, çalıştayın önemli bir adım olduğunu belirterek, "Bugün ülkenin birçok şehrinden buraya gelip bu emeğin ortağı olan, kendi deneyimlerini bizlerle paylaşan ve kentimizi daha iyi bir noktaya taşıyan; anlayışı sağlamcılık üzerine oturtmuş bir ülkenin, engellileri nasıl görmezden geldiğini anlatmayı rol ve misyon edinen arkadaşlarımız burada. Emeğinizi bizlerle paylaşan arkadaşlara duyguda da algıda da iyi bir eğitmen gözü ile bakıyorum. Ülkenin bir bütünün yanı sıra bölgemizdeki iller maalesef engelliler için erişebilir kamu hizmetinin sunulmadığı kentler. Partimizin önümüze koyduğu perspektif ile hiçbir insanı ayırmayan, sağlamcılığı reddeden bir bütçe ile bu politikalara karşılık vermek istedik" dedi. 

Seçim Beyannamesinde verdiğimiz sözü tuttuk’

Kamu bütçelerinin eşit paylaşılmamasını eleştiren Hatun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu bütçeyi adil bir şekilde paylaşacağız. 'Pozitif ayrımcılık' yalnızca bir cümle değildir; pozitif ayrımcılık koşullar eşitlenene kadardır. Biz daha önce de kentimizde, belediyelerimizde kayyım olmadan bu alanlarda emek sarf eden arkadaşlarımız, ciddi bir bilinç açığa çıkartmış durumdaydık. Bu konuda nasıl kafa yorduğumuzu, seçim çalışmalarında ve kampanyalarında tartıştık. Bu yeterli değildir ama niyetimizde ve perspektifimizde kararlıyız. Bu çalışmayı koordine edebilecek ve bütçeyi doğru yönde kullanacak bir Daire Başkanlığına ihtiyaç olduğunu gördük. Engelli Daire Başkanlığının müthiş bir yönetmeliğini oluşturduk ve açılışını onayladık. Seçim Beyannamesinde verdiğimiz sözümüzü de tuttuk. Sekiz yıllık tahribat sürecinde insan zihnini bile tahribata uğratmış bir yapı var, bunu aşmaya çalışıyoruz. Kurumun yeniden halka hizmet eden bir alan olması için uğraşıyoruz. Bizim en büyük gücümüz insan kaynağıdır, insanın yaşama bakış açısı bir üretim üretir. Sizlerin emekleri ile engellilerin hakları bu noktaya getirilmiş, geriye kalan toplumun sorunları da bu noktadadır. Bu aynı zamanda topluma bir özeleştiridir. Küçücük adımı hep birlikte büyüteceğiz. Toplumun bir bütününün birlikte yaşayabileceği alanlar yaratana kadar yaptığımız her şey küçük bir adımdır.”

Elimizden geleni yapacağız’

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Yıldız ise Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığının yönetmeliği ve bütçesini oluşturduklarını belirterek, "Elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. 

Çelebi: Eyleme dönmeyen sözün hükmü yok

DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne dikkat çekerek, şöyle konuştu :"Bir maskeli baloya şahit oluyoruz. Engelli kelimesinin takla attırıldığı, her türlüsünün kullanıldığı, sağlamcılığı içeren ve bu kültüre bir taş daha koyan bir gün haline geldi.  Eyleme dönmeyen bir sözün hükmü yok. Manifestomuzda görüldüğü üzere bu alanda en çığır açıcı çalışmaları yaptık, sözü kurduk. Biz bu sözü eyleme geçiremezsek inanmayın. Sözün eyleme geçmiş halini hep birlikte konuşacağız. Bizler kent beyannamemizi hazırlarken Engelli Daire Başkanlıkları kurulacak demiştik. Genel seçim beyannamemizde Engelliler Bakanlığını kuracağımızı söylemiştik. Bizden sonra başka partiler de bunu gündemine aldı."

Çalıştayın ilk oturumu

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın ilk oturumunda Engelsiz Erişim Derneği'nden Burak Sarı, "Kapsayıcılık, keşimsellik, normallik ve sağlamcılık” konusunda sunum gerçekleştirdi. Sakatlığın ideolojik tanımını yeniden yapmak ve bunun ışığında daha güçlü bir pratik örmek gerektiğine işaret eden Sarı, “Eşit, erişebilir engelsiz bir hayat istiyoruz derken, bunun salt bir slogandan ibaret olmadığını ve bunun var olacağını biliyoruz” dedi. Ardından otistik aktivist Dr. Fırat Keser ve Devrim Nesin, "Türkiye'de engelliler için yürütülen eğitim modellerine" dair bir sunum gerçekleştirdi. 

Devrimci İşçi Konfederasyonu Sendikaları (DİSK) Emekli Sen'in engelli bireylere dair kamu spotunun gösterilmesinin ardından DİSK Emekli Sen Engelliler Komisyonu Ufuk Gürbüz, "Engelliğe sınıfsal ve toplumsal bakış", Solfasol Dergisi’nden Mehmet Onur Yılmaz, "İnsan Hakları Kentleri" ve Altı Nokta Körler Derneği'nden Fermani Altun da "Türkiye'de Engellilik" konularında sunum gerçekleştirdi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —