9715,86%-0,18
35,48% -0,02
36,57% 0,78
3048,22% 0,37
4876,78% -0,12
İş bırakma eylemleri 2’nci gününde devam ettiren sağlık emekçileri, yaşadıkları sorunların çözümüne dair taleplerini sıraladı.
Aile hekimleri, Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği geri çekilmesi ve iptali için dün 5 günlük iş bırakma eylemine başladı. Sağlık meslek örgütleri, eylemlerinin 2’nci gününde Diyarbakır'da bulunan Dağkapı Meydanı'nda açıklama yaptı. Çok sayıda sağlıkçının katıldığı açıklamada, sık sık “Direne direne kazanacağız" ve “Sağlıkta performans ölüm getirir” sloganları atıldı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, yapılan düzenlemelerin emekçiler açısından kalıcı çözüm getirmediğini ifade etti. Yıldız Ok Orak, sağlık emekçilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarına dair yaşadıkları sorunların daha da artacağı uyarısında bulundu. Yıldız Ok Orak, Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta hasta ve hekimleri karşı kaşıya getirdiğine işaret ederek, "Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyoruz; sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz. Alanın öznesi olan bizlerin, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin, örgütlerinin yapılan değişikliklere yönelik görüşlerimizi ve önerilerimizi dikkate almayarak, yok sayarak ne halk sağlığını geliştirebilirsiniz ne de sağlık emekçilerinin sorunlarını çözebilirsiniz” diye kaydetti.
TALEPLER
Yıldız Ok Orak, şu talepleri sıraladı:
“* Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ile tıbbi donanımı ve Aile Sağlık Merkezleri (ASM) kamu tarafından sağlanmalıdır.
* Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar ASM sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
* Aile Hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. ASM’lerde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.
* ASM’lerde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
* Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.
Bizler halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz.”
SAĞLIKÇILARIN SAĞLIK HAKKI İHLAL EDİLİYOR'
Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Duygu Özbay, "Bu ülkede kadınlara, çocuklara halklara ölüm layık görülüyor. Yenidoğan çetesinde de bir kez daha gördük. Bizler her yurttaşın nitelikli kamusal sağlık hakkı alması gerektiğini, böyle bir hakkın olduğunu her platformda ifade ederken, sağlık emekçilerinin de sağlık hakkının ihlal edildiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.
Sağlıkçılar, daha sonra Ulu Cami’ye kadar yürüyüş düzenledi. Yol boyunca sağlıkçıların taleplerinin yer aldığı broşürler dağıtıldı.