9626,56%-1,01
35,21% 0,04
36,69% -0,04
2955,69% -0,41
4814,09% -0,29
Kürt siyasetçi Osman Baydemir, Rojava’daki siyasi parti ve taraflara çağrıda bulunarak birlik olmaları gerektiğini kaydetti.
Diyarbakır Belediyesi Eski Başkanı, Eski Milletvekili Osman Baydemir, Rûdaw’da Dilbixwin Dara’nın sunduğu Rojava bültenine katılarak değerlendirmelerde bulundu.
İngiltere’de yayına katılan Baydemir, Suriye’de diktatörlüğün yıkılmasının sevindirici olduğunu ancak henüz geleceğin belirsiz olduğunu kaydetti.
Rojava’daki (Kuzey ve Doğu Suriye) Kürt siyasi taraflara yönelik konuşan Baydemir, şunları dile getirdi:
“Lütfen tarihten ders alın. Kuzey Kürdistan’da 100 sene önce Lozan’da atalarımızın başına gelenlerin yeniden Kürtlerin başına musallat olmasına izin vermeyin.
Qazi Muhammed’in hayatından ders almanızı rica ediyorum.
Rojava’daki tüm partilere söylüyorum; halkımızın ödediği bedellere layık olalım. Halkımız açıkçası çok ağır bir bedel ödedi.
Bu aşamada masada bu sefer başarılı olamazsak, 100 yıllık bu altın fırsat, çok büyük bir riske girer.
“Siyasi partilerin anlaşmaması için ortada bir sebep yok”
Kürdistan’ın statüsü söz konusuysa Rojava’daki Kürt tarafların birlikte Şam’a gitmesinin bir mahsuru yok. Kürdüm ve Kürdistaniyim diyen bir partinin başka bir parti ile anlaşmamasının bir anlamı yok.
Halkın talebi nedir? Yapılan direniş ne içindi? Neden yüzbinlerce kişi sürgüne gitti? Atalarımız yüzyılın başında ne istiyordu: Kürdistan’ın otonomisini, federalizmini, Kürt halkının özgürlüğünü istiyorlardı.
Tüm bunları bir arada düşününce siyasi partilerin anlaşmaması için ortada bir sebep göremiyorum.
Maalesef şu anda komşularımızın binlerce hilesine ve kurnazlığına maruz kalıyoruz. İçimize uzanan emperyal ellerin farkına varmamız lazım. Örneğin halen Ankara’nın eli Suriye’nin içinde.
“Ankara, Suriye’yi bir ceset olarak görüyor”
Benim için Kürdistan’ın hiçbir partisi diğerinden farklı değil. İster, Batı Kürdistan’da, ister Kuzey’de, ister Güney Kürdistan ya da Doğu Kürdistan’da. Tüm partilerin kendilerince bir ideolojisi, emeği var.
Ancak mesele şu ki bugün Ankara, Suriye’yi bir ceset olarak görüyor ve bu cesetten kendi payını istiyor.
Bugün Ankara’nın amacı Kürtlerin Rojava’da bir statüye kavuşmamasıdır. Türkiye’nin yıllardır zihniyeti şudur; Güney Kürdistan’ın bir statüye kavuşmasını halen çok büyük bir yanlışlık olarak görüyor. Şimdi diyorlar ki bizim ikinci yanlışı Rojava’da yapmamamız lazım, federasyonun ve özerkliğin olmaması için izin vermememiz lazım.”
“Rojava’dan tek bir taş Türkiye’ye atılmamıştır”
Rojava’nın Türkiye’ye herhangi bir saldırısının ya da zararının olmadığını belirten Baydemir şunları söyledi:
“Güney Kürdistan’ın bugün Türkiye’ye hiçbir zararı yok. Ankara-Erbil ilişkileri bugün iyiyse Kürtlerin de Ankara’ya bakışı iyi oluyor. Rojava için de bu böyle.
Biz Ankara’ya yıllardır diyoruz ki bugüne kadar Rojava’dan tek bir taş Türkiye’ye atılmamıştır. Biz Rojava’nın bir sorun olmayacağının garantisini veriyoruz. Bugüne kadar da hiç olmamıştır. Ancak Ankara, Kürtlerin statüye kavuşmaması için Rojava’yı bir bahane olarak görmek istiyor.
“Kuzey Kürdistan’ın yükünü Rojava’nın sırtına bindirmiyorum”
Ben şimdi de söylüyorum: Kuzeyli biri olarak Rojavalı kardeşlerime sesleniyorum. Bize karşı kullanabilecekleri bahaneleri onlara vermeyelim. Onlar elimizden otonomiyi almak istiyor. Bu fırsatı da onlara vermeyelim.
Atalarımız 100 yıl önce Ankara’ya kandı. Sizden rica ediyorum; bir daha Ankara’ya, Tahran’a kanmayalım.
Batı Kürdistan’a (Rojava) da sesleniyorum; 3 milyon, 4 milyon, 5 milyonsunuz. 3 ya da 5 kentten oluşuyor Rojava. Kuzey Kürdistan ise 25 milyon nüfusa sahip. Belki de daha fazla. Kuzey Kürdistan tam 21 şehirden oluşuyor.
Biz Kuzeyli olarak Kuzey Kürdistan’ın yükünü Rojava’nın sırtına bindirmiyorum. Bizim Rojava’dan tek bir umudumuz, talebimiz var: Kendi statüsüne kavuşması.
“Kürtler bugüne kadar savaşta kaybetmedi, maalesef masada kaybetmiştir”
Bu yüzden Rojava’daki siyasi partilerin ideolojisi ne olursa olsun, şimdi yeni bir sayfa açıldı. Bu sayfa da ya yeni bir büyük savaşa doğru gidecek ya da yeni masaya ve diyaloğa doğru evrilecek.
Kürtler bugüne kadar savaşta kaybetmedi, maalesef masada kaybetmiştir. Tarih tekrar tekerrür etmemeli. Bu yüzden Kürtler ne yapmalı? İttifaklarını kurmalılar. Ortak bir delegasyonla Şam’ın karşısına çıkmalılar, tüm dünyanın karşısına çıkmalılar. Amerika bunun için hazır. Ankara buna hazır, Avrupa buna hazır. Kürtlerin hazırlıklarını bitirmeleri lazım.”
Diğer parçaların Rojava’ya yük olmaması gerektiğini kaydeden Baydemir, “Onların elini güçlendirmeliyiz. Yüklerini artırmamalıyız. Bugün gerçekten de Rojava’nın elinde çok büyük bir imkan var. Çok büyük şahsiyetler var. Bugün General Mazlum Rojava için çok büyük bir imkandır. Biz Kuzey Kürdistanlıların da Ankara’ya daha çok ‘Rojava sizin için bir tehdit değil’ dememiz lazım” dedi.
“Eğer biz birlik olursak kaya gibi oluruz”
Rojavalı taraflara çağrısını yineleyen Baydemir, “Biz hepimiz birer taş gibiyiz. Eğer biz bir araya gelirsek, bir olursak kaya gibi oluruz. Bir dağa dönüşürüz. Sesimizi dünyaya duyururuz. Biri Ankara’nın biri ABD’nin biri Şam’ın yanında durursa bu tarihi fırsat gider. Tüm dünya da diyor ki ‘Siz birlik olursanız biz hazırız sizi duymaya’ diyor” dedi. (Rudaw)